Navigatie overslaan

Toeval:

 

Het toeval kan worden gezien als het voorkomen van gebeurtenissen waarvoor geen doeloorzaak te vinden is, of die ontstaan door een stochastisch proces.

Toeval is een vorm van het ruimere begrip onbepaalde oorzaak, waaronder wordt verstaan iedere gebeurtenis die onbedoeld, ongericht of ongestructureerd het plaatsvinden van een andere gebeurtenis bepaalt.

 

Stochastisch proces:

 

In de kansrekening, meer bijzonder in de stochastiek, is een stochastisch proces een model voor een proces, d.w.z een verschijnsel dat zich in de tijd of de ruimte afspeelt, met als uitkomsten stochastische variabelen, dus grootheden die van het toeval afhangen.

De uitkomsten worden de toestanden van het proces genoemd. De toestand van het proces in het punt (op het tijdstip) t wordt algemeen voorgesteld door de stochastische variabele X_t\, of X(t). Daarin doorloopt t een tijdsinterval, ruimtelijke of eventueel andere verzameling.

Voorbeelden zijn te vinden in de schommelingen van de beurs en wisselkoersen; signalen zoals spraak, geluid en video; medische grafieken; en willekeurige bewegingen zoals een Brownse beweging. Voorbeelden een domein in de ruimte zijn statische beelden; willekeurige topografieën (landschappen); of variaties in de samenstelling van niet-homogene materialen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: